Vívás

Hogyan lettünk kardvívó hatalom?!

A napokban Patócs Ákosnál, vívó szakosztályunk vezetőjénél jártunk, ahol némi betekintést kaphattunk a sportág jelenlegi helyzetéről és a TFSE versenyzőiről. Ákos növendékei a 2019/2020-as szezonban kiemelkedő eredményeket értek el, de hogy ez hogyan is jöhetett létre, ahhoz némi történeti visszatekintés szükséges:

A TFSE vívó szakosztálya 2014-ben jött létre, azzal a céllal, hogy az ország egyik meghatározó utánpótlás műhelyévé válhasson a jövőben. A munka 4-5 sportolóval indult el, mára pedig már 50 igazolt vívót számlálhat egyesületünk. A legutóbbi országos ranglistán – 2019-ben – úgy lett 13. a TFSE (117 klub közül), hogy kardvíváson kívül nem indultak más fegyvernemben versenyzőink. Az idei eredmények tükrében hasonlóan előkelő pozícióra számíthatunk, tehát kijelenthető, megvalósult a 6 éve áhított cél, és mára meghatározó utánpótlás egyesületként működhet a TFSE vívó szakosztálya.

A szövetség korrektségére és szervezettségére is kitért látogatásunk során a szakosztályvezető. Kiemelte, hogy a TFSE mindig megkapta a bizalmat és a lehetőséget a fejlődésre, továbbá az átlátható rangsorolási és lebonyolítási rendszer segítségével mindig képben lehet a sportoló, az edző és a csapat is az aktuális erőviszonyokról. Továbbá a sportágfejlesztési támogatás keretein belül számos versenyzőnk kaphatott teljes felszerelést, ami jelentős tehermentesítés a legtöbb család számára.

Az idei szezon során több, csodás eredményről is beszámolhattunk már. Most összefoglaljuk a 2020-as év legfontosabb történéseit vívó szemszögből!

Március elején egy fontos versenyhétvégére készülve érte a sportágbelieket a megrendítő hír az események beláthatatlan idejű törléséről, halasztásáról és a teljes leállásról. Nehéz időszak volt, de meg kellett emészteni, és bízni abban, hogy mielőbb visszaállnak a dolgok a rendes kerékvágásba.

Egészen Júliusig kellett várni, akkor kezdődhettek meg ugyanis a TFSE vívótáborai, ahol a Debreceni INTERFENCING testvérklub is részt vett. Gördülékenyen és hatékonyan működött a közös munka, ahol olyan kivételes tehetség is megmutathatta magát, mint Battai Sugár Katinka (korábban a TFSE színeiben lett junior OB győztes, jelenleg a debreceni klub versenyzője), aki többek között a felnőtt válogatott tagja és olimpiai kerettag.

A nyári felkészülést az őszi versenyszezon követte, és a szeptemberben megrendezett gyermek Országos Bajnokságon egyből óriási sikereket arattak versenyzőink. Minden egyéni számban sikert arattak a srácok, ami a dicsőségen túl nívós nyereményt is magába foglalt: felszerelésutalványt több tízezres, akár százezer forintos értékben!
Csoba Botond (U13 – 1.hely, U14 – 3.hely), Hanzély Zsombor (U15 – 1.hely) és Vajda Oszkár (U14 – 1.hely, U15 – 2.hely) uralta az U13, U14 és U15-ös korosztályt kardvívás kategóriában.

Október folyamán kerültek megrendezésre a Kadett Korosztályos Válogatók (Magyar Kupa néven), melyek a 2021-es korosztályos EB-re és VB-re jelentettek selejtezőt. A két válogató során 3 TFSE sportoló is döntőbe jutott: Tóth Bertalan október elején egy 2. helynek, két héttel később pedig egy 3. helyezésnek örülhetett. Hanzély Zsombor az első válogatón bronzéremmel térhetett haza, míg a második megmérettetésen megnyerte a versenyt. Kocsis Márton 8.helyen végzett az első válogatón, Katus Donát pedig 9. lett a másodikon.

A fenti sikerek értelmében jelen állás szerint 2 versenyző is képviselheti Magyarországot (és a TFSE-t) a korosztályos nemzetközi viadalokon, ami hatalmas eredmény és elismerés a szakosztályvezetés számára!
Korábban is volt már erre példa (Tóth Bertalan 2018-ban Wroclawban 18 ország, 160 indulója közül lett bajnok férfi kard kategóriában).

Tervek 2021-re

Patócs Ákos így fogalmazott a következő idényt illetően:
Szeretnénk Kadett válogatott versenyzőt a 2021-es évben, amire a fentiek alapján minden esélyünk megvan. Az eddigi utánpótlás sikerek megőrzését is kulcsfontosságúnak tartjuk, de mindezekhez fontos lenne tudnunk, hol folytathatjuk a munkát, ha lebontják a Testnevelési Egyetem „D” termét. Ezen felül a világkupák, nemzetközi versenyek menedzselése sem egyértelmű még, ezt a terhet nem helyezhetjük a gyermekek mögött álló családokra.

Igyekszünk továbbra is tartani magunkat ahhoz a korábban megfogalmazott célkitűzéshez, hogy saját nevelésű kiváló utánpótlásunk lehessen a TE-n!

Kiemelt támogató

Szakmai Partner

Kövess minket mindenhol!