Funkcionális Fitnesz

Funkcionális Fitnesz szakosztály bemutatkozás

A sportról röviden

A Funkcionális Fitnesz versenysport megalapozásaként 2000-ben egy amerikai sportmárka alapú cég létrehozta a CrossFit nevű mozgásformát. A 2007-es évben elindították a CrossFit Games-t az Olympic Games, azaz az Olimpiai Játékok mintájára, azonban a tulajdonosoknak soha nem állt szándékában hivatalos sportkeretek közé emelni a rendszerüket, megmaradtak a profitorientált szolgáltató szektorban rendezvényekkel, oktatással és edzőterem licenszeléssel.

Az űrt betöltve 2016-ban létrejött a Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség, az iF3 (International Functional Fitness Federation), amely már valóban egy non-profit nemzetközi sportszervezet (www.functionalfitness.sport). Ennek a szövetségnek a célja, hogy a sportot mihamarabb az Olimpiára juttassa. A sport maga egy hibrid rendszerű sport, ami azt jelenti, hogy sok sport és mozgás kombinációjából jött létre. Így magába foglalja a súlyemelés, a talaj- és szertorna, az atlétika, valamint a triatlon és egyéb állóképességi sportok mozgásait. Ezek mellett az egyéni és csapat versenyzőknek a különböző képességeit teszteli többek között mint: erő, állóképesség, gyorsaság, egyensúly és ügyesség. Egy magasabb szintű versenyen belül általában 6 tesztfeladat jellemző. Az iF3 versenyzők férfi és női kategóriákban vannak külön bontva nemek szerint, illetve korosztályonként az utánpótlás, felnőtt és masters korcsoportokban.

 A hazai országos szövetség, a NEFFISZ (www.neffisz.hu) 2019-ben került megalapításra és kizárólagos partner szervezetként becsatlakozott az iF3 globális sportirányítása alá, hogy a hazai hivatalos Funkcionális Fitnesz versenyeket megrendezze és versenyzőket koordinálja, illetve a magyar válogatott versenyzőit külföldi világversenyekre delegálja és támogassa a sporttevékenységüket. 

Funkcionális Fitnesz a TFSE-n belül 

A TFSE Funkcionális Fitnesz szakosztálya már hosszabb ideje működik, de az elmúlt években egyre kevesebb aktivitást mutatott. 2020 júliusában Patakfalvi-Vigh Dániel vette át a szakosztály vezetését, aki a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ) elnökségi tagja. Azóta több kiemelkedően sikeres válogatott, nemzetközi szintű versenyzővel és TE hallgatókkal is bővült a szakosztály. Olyan nevek is a csapat részét képezik mint például Szakolczai Fédra, Nagy Ancsa, Németh Gabriella, Varró Gábor, Hajós Kornél, Kuti Ádám, Pozsonyi Henrik és Kádár Balázs.

A szakosztály célja, hogy minél több Testnevelési Egyetemi hallgató és akár külsős versenyző is leigazoljon hozzánk és a TFSE színeiben versenyezzen. A rövid távú célunk az, hogy szeretnénk minél több versenyzőt delegálni a magyar nemzeti válogatottba, akik mind a hazai NEFFISZ, mind a nemzetközi iF3 versenyeken helytállnak majd és sikeresen képviselik egyesületünket és hazánkat, Magyarországot. A középtávú célunk, hogy a Funkcionális Fitnesz szakosztály edzéseit az egyetemi campus keretein belül majd az új erőteremben tartsuk, amikor az megépül. A szakosztályunk hosszú távú célja, hogy a Funkcionális Fitnesz MEFOB-ot is megrendezze az elkövetkezendő években. 

Köszönjük szépen a támogatást a TFSE elnökségének, a TE Hallgatói Önkormányzatnak és a Testnevelési Egyetem vezetésének, akik láttak ebben a sportban fantáziát és nyitottak voltak az újrakezdéshez, illetve mindenben maximálisan támogatják a Funkcionális Fitnesz Szakosztályt!

Kapcsolódó cikkek:

https://tf.hu/tfse-hirek/3908-uj-funkcionalis-fitnesz-szakosztalyvezeto-a-tfse-ben