Vívás

Ezüst így még nem csillogott!

Kardvívó tehetségeink ezen a hétvégén a fővárosi Ludovika Arénában megrendezett Felnőtt Országos Bajnokságon próbáltak szerencsét egyéni és csapat kategóriában. Patócs Ákos kadet és junior korosztályú kiválóságai olimpikonokkal teletűzdelt mezőnyben tették le a névjegyüket már az egyéni verseny során is, a vasárnapi csapatviadalon pedig mindenkit meglepve éremig jutottak!

Legjobb utánpótlás?!

Az egyéni mezőnyben 86 induló állt pástra szombaton, köztük Tóth Bertalan, Vajda Oszkár, Csoba Botond és Urbán Ádám képviselte a TFSE-t. A csoportos küzdelmekből mindannyian továbbjutottak a legjobb 64 közé, ahol az egyenes kieséses szakasz vette kezdetét. Tóth Bertalan 100%-os teljesítménnyel, Szilágyi Áronnal és Gémesi Csanáddal azonos rangsorolást elérve kapott második kiemelést, a fiatal Csoba Botond 9. helyen lett „listázva”, Vajda Oszkár neve mellé a 24. pozíció került, Urbán Ádám pedig 62. helyen jutott tovább.

A 64 között Csoba 15:7-tel búcsúztatta az újpesti Varvasovszkyt, Vajda a MATE-GEAC-os Kiss ellen tudott dominálni (15:6), Tóth Bertalan pedig a szintén TFSE-s Urbán Ádámmal került össze és jutott tovább 15:6 arányban. A 32 között Csoba és Vajda egymás ellen kellett volna vívjanak, de a 17 esztendős Csoba Botond éppen ebben az idősávban nyelvvizsgázott, így kényszerűen visszalépett a küzdelmektől, ezzel pedig Vajda Oszkár pihenten juthatott tovább. Tóth Bertalannak a vasasos Kovács Lőrinc nem okozott kihívást, 15:7-tel nyert ellene is, így két versenyzőnk is bejutott a legjobb 16 közé.

A nyolcaddöntőben dupla junior rangadót láthattak azok, akik Vajda Oszi és a BVSC-s rivális Petrucz Mirkó, illetve Tóth Berci és a KVSE-s Péch Kornél csatáját követték. A fiatal srácok egymás mellett foglalnak helyet az országos korosztályos ranglistán, ezért is ígérkezett kifejezetten izgalmasnak mindkét párharc. Az előbbi duóból 15:12-re Vajda került ki győztesen, ezzel a legjobb 8 között találta magát, örömünkre nem egyedüli TFSE sportolóként, hiszen Tóth Berci 15:5-tel győzte le ellenfelét, így ő is bekerült a negyeddöntőbe.

A legjobb nyolc között olyan nevek voltak a mieink mellett, mint Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián vagy éppen Péch Miklós. Az illusztris mezőnyben végül Tóth Bertalan az 5., Vajda Oszkár pedig a 7. helyig jutott. Fiainkat csak felnőtt, profi versenyzők előzték meg, akik egytől egyig képviselték már hazánkat nemzetközi eseményeken. Elmondható, hogy az egyéni mezőnyben a legjobb junior eredményt Tóth és Vajda érték el, akik a legnagyobbak között tudtak fantasztikus teljesítménnyel előrukkolni.

Aki azt hiszi, hogy a fiúk ennyivel beérik, nagyot téved…

Az egyéni küzdelmek után második helyre rangsorolták a mieinket a másnapi csapatbajnokságra. Tóth Bertalan, Vajda Oszkár és Csoba Botond mellé a BVSC-s Petrucz Mirkó csatlakozott, így tisztán kadet és junior életkorban lévő sportolókkal vághattunk neki a 15 kvartettet felvonultató harcoknak.

A nyolcaddöntőben 45:18-ra diadalmaskodtunk az utolsó helyen rangsorolt NTE 1866 ellen, ezt követően jöhetett az MTK, akikkel szemben már szorosabb volt a harc, végeredményül viszont 45:37-re nyertünk és bekerültünk a legjobb négy közé. A harmadik helyen kiemelt KVSE ellen úgy győztek fiaink 45:35-re az elődöntőben, hogy Tóth Bertalan +13-at vívott, azaz összesen két tust tudtak adni ellene. Ezzel felnőtt fináléba kerültek fiaink, ahol a toronymagas esélyes Vasas volt a szemben álló fél.

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áront, az egy nappal korábban egyéni ezüstig jutó Rabb Krisztiánt, illetve a két fiatal reménységként ismert Dallos Benedeket és Vigh Benedeket felsorakoztató Vasast eleinte meg tudtuk lepni. Vajda Oszkár 5:1-re kezdett Szilágyi Áronnal szemben, majd 19:12-re is vezettünk, a végjátékra fordulva viszont dominálni tudott a rutin és 45:35-re a piros-kékek nyertek.

Az ezüstérem szakosztályunk egyik legszebb eredményének mondható. A versenyt követően sportágunk legendája, Szilágyi Áron így nyilatkozott a mieinkről az értékelésében: „Egy országos bajnokságnak és a csapatbajnokságnak mindig presztízsértéke van, itt gyűlik össze a nemzeti vívósport krémje, java. Örülünk annak, hogy egy kicsi gödörből kikecmeregve, de meg tudtuk verni a TFSE-t, akik nagyon jól vívtak, nagyon megleptek minket a dinamikájukkal, jó modern felfogásukkal és jó akcióikkal. Végülis sikerült megújulnunk és magabiztos győzelmet aratnunk.”

Szívből gratulálunk a fiúknak és mesterüknek, hiszen mind az egyéni, mind a csapatverseny napján maradandót alkottak és jelezték a sportág résztvevői felé, hogy kopogtatnak azon a bizonyos ajtón!

Fotó: Magyar Vívó Szövetség

Kiemelt támogató

Szakmai Partner

Kövess minket mindenhol!