Egyéb kategória

Elnöki ügy

A TFSE Elnökével – Németh Lajossal – beszélgettünk a járványügyi helyzet miatt kialakult változásokról és a mögöttünk álló csonka szezonról.

  • Mennyire volt nehéz hirtelen alkalmazkodni sportegyesületünknek a gyorsan jött változásokhoz?

A TFSE a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően megkezdte a felkészülést a megváltozott körülményekre. A sportági szakszövetségeknek az elsők között küldtük meg javaslatunkat a bajnokság felfüggesztésére, illetve a szakosztályi edzéseket is fokozatosan állítottuk le.
Az irodai munkatársak home office keretében végzik tevékenységüket március 13. óta, felhasználva a modern technológia nyújtotta lehetőségeket, tevékenységeinkhez tartozó feladataink legnagyobb részét jelenleg is el tudjuk látni. Fontosnak tartjuk, hogy a sport versenyszerű kereteinek felfüggesztését követően a sportélet ne álljon meg, ezért sportszakembereinket arra kértük, hogy a lehetőségekhez mérten lássák el sportolóinkat egyéni edzésprogramokkal és ellenőrizzék azok végrehajtását, valamint tartsák fenn a kommunikációt a sportolókkal.

  • Ha a jelenlegi állás lenne a csapatsportágainknál a végeredmény, akkor elégedett a látottakkal?

Úgy gondolom elégedettek lehetünk. Női kosárlabdázóink az NB I A csoport Alapszakasz befejeztével a 6. helyen állt, amikor a szövetség befejezettnek mondta a bajnokságot. Női röplabdázóink az NB I Ligabajnokság 3. helyén áll (hivatalosan még nem fejeződött be, csak szünetel a bajnokság), női futsal csapatunk az NB I osztályban az első, férfi csapatunk az NB II osztály szintén első helyén áll (hivatalosan még nem fejeződött be, csak szünetel a bajnokság).

Férfi kosárlabda csapatunk az NB II bajnokságban szerepelnek, ahol csoportjukban 15 együttes közül a 8. helyen állnak. Kézilabdázóink sajnos nem úgy szerepeltek eddig, ahogy azt elvártuk. Férfi kézilabdázóink az utolsó, női együttesünk a 9. helyen áll NB II-es csoportjában.

  • Milyen célokat határoztak meg a 2019/20-as idényre, melyek valósultak meg ezekből?

Konkrét (helyezésekben megfogalmazott) elvárásaink, céljaink nem voltak. Folyamatos célunk az hogy minél több TE hallgató sportoljon a TFSE szakosztályaiban. A TF-es sportolók összlétszáma 203 fő, mely így ugyan minimálisan magasabb mint az előző évi létszám – tehát létszámban csökkenésről nem beszélhetünk -, ugyanakkor messze nem vagyunk elégedettek az összes sportolóhoz viszonyított aránnyal. Az okok több területre is visszavezethetők. A legnagyobb problémának azt látjuk, hogy az egyetemre egyre kevesebb valódi versenysportoló érkezik a tapasztalatok alapján.

Ez egyrészt a szakok diverzitásának és a felvételi rendszerének is köszönhető, illetve hogy a korábban kötelező sportszakmai gyakorlat egyedül az osztatlan tanári képzésben maradt meg. Ennek okán a hallgatók részéről semmilyen kötelezettség nem áll fenn a házon belül végzett sportolással kapcsolatban.

  • Mit gondol, a kialakult helyzet mennyi ideig bénítja meg a sport rendszerét?

Azt nem lehet jelenleg megmondani, hogy mikor élünk ismét normálisnak mondható életet, ezért szinte lehetetlen tervezni a jövőnket, mind a hétköznapi, mind a sportéletben.
A jövőben a várható gazdasági recessziót figyelembe véve új típusú kihívásokkal kell majd szembenéznie az egyesületnek, melynek első jelei már a veszélyhelyzetet megelőzően is láthatóak voltak. A kormányzat a korábbiakhoz képest jóval szigorúbban kezeli a támogatási keretösszegeket, mely alapján előre vetíthető hogy a jövőben szűkebb forrásokból kell gazdálkodnia majd a klubnak, illetve bevételi struktúráját átalakítani szükséges. Szeretnénk, ha ezek az intézkedések biztonságot teremtenének a klub életében és hosszú távon fenntarthatóan és tervezhetően tudnánk működtetni a sportéletet.

  • Hogyan változott az élete az elmúlt hetekben, mivel tölti az idejét?

Mint magán és nem túl fiatal ember óvatosan és betartva a szabályokat élek vidéki házunkba visszavonulva feleségemmel.  Ugyanakkor egyáltalán nem mondhatom azt, hogy unatkozom, sőt! A TFSE ügyeit folyamatosan nyomon követem. Szinte folyamatosnak mondható a munkánk (internetes, telefonos kapcsolattartás, konferenciák, munkavégzés).
Ugyanez a helyzet a röplabda szövetségi munkámmal kapcsolatban is. Mint elnökségi tag és szakmai kollégium vezetője folyamatos operatív feladatokat végzünk kollegáimmal közösen videós, telefonos konferenciákon, megbeszéléseken. Ezenkívül mint a TE óraadó tanára végzem az online oktatással járó feladatokat.

  • Mit üzen a TFSE sportolóinak, szimpatizánsainak?

Mindenki vigyázzon magára! Tartsák be a szabályokat ezzel is minimálisra csökkentve annak lehetőségét annak, hogy megbetegedjenek! Bízzanak abban, hogy hamarosan ismét vidám, boldog életet élhetünk!Facebook

Kiemelt támogató

Szakmai Partner

Kövess minket mindenhol!