Kosárlabda Női NBI/A

Csapatbemutató #8 – Tóth Tímea

Nyolcadik fejezetéhez érkezett csapatbemutató sorozatunk, amelyben ezúttal Tóth Tímeát hozzuk kicsit közelebb hozzátok. Timi eddigi karrierje során megjárta az Ifjúsági Olimpiát, 3×3-as korosztályos VB-n és EB-n is szerepelt és a kosárlabdázás fellegvárában, az Egyesült Államokban is játszott az egyetemi bajnokságban. Ismerjétek meg Tóth Timit!

2014-ben részt vettél a 3×3-as csapat tagjaként az Ifjúsági Olimpián, ahonnan végül egy nagyon szép negyedik hellyel tértél vissza a többiekkel. Milyen emlékeket örzől erről a megmérettetésről? Gondolkoztál esetleg azon, hogy újból szerencsét próbálj a 3×3-as szakágban?

Az Ifjúsági Olimpia önmagában már fantasztikus élmény volt, és nagyon örülök, hogy részese lehettem. Az olimpiai falunak nagyon jó hangulata volt, a magyar stáb, versenyzők próbálják egymást figyelemmel követni és mindenki megy mindenkinek szurkolni, persze csak ha van rá idő. Ez volt az első nagyobb 3×3-as esemény, amin részt vettem, vettünk a csapattal. Akkor még eléggé új volt számunkra ez a gyors, agresszív játék, de gyorsan megszoktuk, és próbáltunk tisztességesen helyt állni. Emlékszem még rá, hogy amikor kikaptunk a spanyoloktól a 3. helyért való mérkőzésen, akkor nagyon el voltunk keseredve, de most már vidáman és büszkén tekintünk vissza, főleg, hogy egy évvel később 3. helyezettek lettünk az U18-as 3×3-as VB-n, majd elsők az U18-as EB-n. A második kérdésre azt felelném, hogy ha adódna lehetőség, szívesen szerencsét próbálnék újból a 3×3-as szakágban.

A Texas államban található San Antonio egyetemén tanultál és kosárlabdáztál. Mesélnél nekünk arról, hogy miként kerültél oda és milyen tapasztalatokat, élményeket szereztél ott?

Forrás: Makó Éva – MTK Budapest

Az utánpótlás Európa Bajnokságokra ellátogató játékosmegfigyelők segítségével kerültem ki Amerikába. A University of Texas at San Antonio csapata nagyon szimpatikus volt számomra, ezért is választottam őket. Nehéz lenne leírni azt a sok élményt, amit kint átéltem, de az egyik legjobb talán a Hawaii torna volt. Tapasztalatot is sokat szereztem mind az életben, mind a kosárlabdában egyaránt. Sokat tanul az ember, amikor 4 évet él távol a családjától, barátaitól, megszokott környezetétől. A kosárlabda kultúra is más, sokkal fizikálisabb, gyorsabb, gondolok itt most a magyar utánpótlás szintjére, mert a felnőtt mezőny az egy másik kategória.

Köztudott, hogy a tengerentúlon hatalmas érdeklődés övezi a kosárlabdasportot, különösképpen a férfi versenysorozatokat, de évről évre a női szakág megmérettetései is egyre népszerűbbek. Szerinted minek köszönhető az, hogy ennyire közkedvelt sportág a kosárlabda az USA-ban?

A kosárlabda egy látványsport. Europában az Euroliga, de ha sok embert megkérdeznénk a világban, akkor az NBA a kosárlabda csúcspontja. Amerikában hihetetlenül nagy pénzek mozognak a kosárlabdában, nem csak az NBA-be, hanem már egyetemi szinten is. Olyan létesítményekben edzhetnek az egyetemista kosarasok, amilyenről más országokban a profik álmodni sem mernek.

Fotó: Makó Éva – MTK Budapest

Az idei lesz a második szezonod a TFSE-MTK színeiben. Mik az egyéni ambícióid az előttünk álló idényt illetően?

Igen, ez lesz a második szezonom a TFSE-MTK csapatában. A tavalyi év sajnos nem úgy sikerült ahogy azt én szerettem volna, de ebben az évben még keményebben fogok dolgozni, hogy előre léphessek, és mindent meg fogok tenni, hogy minél többet tudjak pályára lépni, segíteni a csapatot.

A múlt hét során volt az első közös labdás edzésetek, ahol a hangsúly egyelőre az alapokra helyeződött, azon belül is a különböző labdavezetési és kezelési gyakorlatokra. Személy szerint neked melyik a kedvenc gyakorlatod? Hogy érzed magad az alapozás kezdetén?

Az idő nagyon gyorsan megy, mert ez már a harmadik hét lesz az alapozásból. Az első héten még csak erőnléti, plusz egyéni képzések voltak, de két hete már rendesen edzünk reggel és este a csapattal. Edzéseken még az alapokat vesszük, hiszen arra lehet jól építkezni, de napról napra lépünk előre. Nincs igazán kedvenc gyakorlatom, várom, hogy már teljes csapattal elkezdjük az edzéseket, és a meccseket.