Női NBI Röplabda

Boldog 94. születésnapot kívánunk Gabi néni!

Ma ünnepli 94. születésnapját a magyar sport legendás alakja, Dr. Kotsis Attiláné, Kincsesy Gabriella. Sokan a röplabda sportágának Nagyasszonyaként ismerik, ugyanakkor Gabi néni jeleskedett az atlétika és a kosárlabdázás világában is. Legnagyobb sikereit röplabda szövetségi kapitányként érte el: 12 alkalommal vezette a legjobb 6 közé a magyar válogatottat nagy világversenyen (Olimpián, VB-n, EB-n) 1970 és 1983 között. Dr. Holvay Endre mellett tagja az egyesült államokbeli Holyoke-ban található röplabda Hírességek Csarnokának, emellett számtalan elismerés és kitüntetés szól a neve mellett.

Fotó: Jani Martin

Akik figyelemmel követték női NBI-es röplabda-, illetve NBI/A-s kosárlabdacsapatunk mérkőzéseit, rendszeresen találkozhattak egyesületünk ikonjával. Valódi jelenség a lelátón, akinek mindig van szakmai észrevétele és pár kedves szava edzőink, játékosaink felé. Kincsesy Gabriella 1961-ben végzett az akkori Magyar Testnevelési Főiskolán, ahová edzőként 2009-ben tért vissza a felnőtt női röplabdacsapat élére 81 évesen. Az akkoriban NBII-ben lévő TFSE-t veretlenül juttatta vissza 2009-ben az NBI-be.

Megkértük az edzőlegendát, hogy árulja el, miként gondol a TF-re és a TFSE-re: „Hálásan és boldogan tekintek vissza a TF-en töltött éveimre. Valósággal ragyogott az intézmény, nagyon magas szinten tanítottak bennünket a legkiválóbb szakemberek. Sokfelé jártam a világban és akárhol szóba került sportági berkeken belül a TF neve, elismerő szavakat hallottam. Később, amikor edzőként dolgozhattam a női röplabdacsapat élén, az lebegett a szemem előtt, hogy szeretnék visszaadni valamit abból, amit kaptam az Alkotás utcai falak között.”

Dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora az alábbiakat mondta: „Sugárzó pedagógia. Kosármeccsek szüneteiben szoktunk beszélgetni, hibajavításról, a játékosok támogatásáról, az edzők felelősségéről. Sportágtól független tapasztalat, a nevelés szeretete és lelkesedés tükröződik szavaiból. Remélem tudása minden TF-es hallgatóhoz eljut!

George Mulry (Általános igazgató – Röplabda Hírességek Csarnoka), így fogalmazott megkeresésünkre: „Az elmúlt években rendszeresen tartom a kapcsolatot Gabi nénivel. Láttam képeket, melyek arról tanúskodnak, hogy még mindig edzősködik és megosztja tudását. Igazán inspiráló, hogy valaki, aki oly sokat adott a röplabda sportágnak, továbbra is ennek szellemében él és cselekszik. Az elmúlt 30 év világunkban és a sportban is rengeteg változást hozott, Gabi néni mégis üdvözlendően állandó és folyamatosan képes alkalmazkodni, kapcsolatot teremteni az egymást követő generációkkal. A lehető legjobbakat kívánjuk neki 94. születésnapja alkalmából!

Kalocsai utánpótlásbázisunk vezetője, Rezák-Szabó Anna számára valódi idol Gabi néni és a munkássága: „Igazi nagybetűs PÉLDAKÉP! Nagyon szerencsésnek érzem magamat és a játékosaimat, hogy személyesen is ismerhetjük. Ő az, akinek a neve egybeforrt a röplabdáéval, aki a mai napig tanáccsal látja el azokat az edzőket, akikkel találkozik, köztük engem is. A TFSE-Kalocsa UP bázis nevében elmondhatom, hogy ahányszor ellátogat hozzánk, idős kora ellenére mindig tele van energiával és úgy tudja elmagyarázni a röplabda rejtelmeit a gyerekeknek, mint senki más. Gabi néni kivételes ember, kivételes élelúttal, ami például szolgálhat bárkinek, aki ebben a sportágban tevékenykedik, legyen az edző vagy játékos. Innen is jó egészséget kívánunk neki és alig várjuk, hogy júniusban és júliusban is visszatérjen hozzánk Kalocsára!

NBI/A-s kosárlabdacsapatunk vezetőedzője, Magyar Bianka is kifejezte háláját: „Óriási megtiszteltetés, hogy egy ilyen sportlegenda hétről hétre kilátogat a mérkőzéseinkre és ott ül a kispadunk mellett. Gyakran kitekintek rá és érzem azt az energiát, amit sugároz felénk. Nagyon sokat tanulok tőle, hálás vagyok, hogy ismerhetem. Teljes szívemből kívánok neki nagyon boldog születésnapot és jó egészséget! Októbertől újra várjuk a megszokott helyén!

Múlt szombaton rendezte az MRSZ 75 gálát a szövetség, ahol a sportág halhatatlan alakjait, és a kiemelkedő munkát végző egykori és jelenlegi kollégákat díjazták. A díjakat Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke, valamint Ancsin Ildikó, az MRSZ alelnöke adta át. Dr. Kotsis Attiláné, Kincsesy Gabriella mesteredző életműdíjat kapott az elmúlt 75 év legeredményesebb női válogatott edzőjeként.

Gabi néninek nagyon boldog születésnapot kívánunk!