Tollaslabda

Aki tavasszal megjárta a poklot…

Tollaslabdázó sportolónk, Kőrösi Ágnes jelenleg 82. helyen áll a világranglistán, a World Tour ranglistán pedig a 77. pozíciót foglalja el. Ezúttal azt vesszük górcső alá, hogy milyen eredmények övezték karrierjét 2022 novemberét követően.

2022 decemberében, majd 2023 januárjában számos csapatbajnoki megmérettetésen vett részt külföldön, gyakorlatilag minden hétvége a versenyzésről szólt. Ezt követte a február elején megrendezett felnőtt magyar bajnokság, ahová jó formában és hangulatban érkezett. Az OB-n 2 ezüst (vegyes páros, egyéni) és 1 arany (női páros) lett a termés két nap alatt, 16 lejátszott mérkőzést követően.

Pár nappal a naptári tavasz előtt az egyenlítő mentén található 45 milliós ország, Uganda fogadta a nemzetközi tollaslabdázó közösség apraja-nagyját Kampalában. A sorsolás nem volt kegyes, ugyanis a legjobb 32 között a későbbi győztes kiválóság, Karupathevan Letshanaa volt az ellenfél. A maláj rivális szettvesztés nélkül gázolt át a mezőnyön, így Ági ellen is két menetben tudta le a találkozót (14-21, 14-21). Nagyon csalódott volt, mivel karrierje eddigi legjobb állapotában érkezett meg a világeseményre, ahol hamar véget ért számára a versenyzés.

Ekkor lelkileg mélypontra került, azonban a munka nem állhatott meg, következett Lengyelország. Az Orlen Polish Open előtt megsérült a sarka, illetve az indulást megelőzően még egy csúnya vírus is megfertőzte, ami miatt az is kérdéses volt, hogy vállalni tudja-e a versenyt. Végül sportemberségből jelesre vizsgázva útra kelt és részt vett a küzdelmekben. A 32 között a cseh Katerina Tomalova alaposan bekezdett és megnyerte az első játszmát. A második szett Áginak kedvezett, aki vért izzadva tudott egalizálni, majd a döntő játékot fölényesen nyerve jutott be a nyolcaddöntőbe (17-21, 21-18, 21-10). A kanadai Talia NG túl nagy falatnak bizonyult, két szettben búcsúztatta versenyzőnket (11-21, 9-21), aki belázasodva is vállalta a játékot, ugyanakkor a mérkőzést követően kórházba került és három hétig nem edzett rendesen.

A visszatérés hosszú időt vett igénybe, egészen az olimpiai kvalifikációs időszak kezdetéig elnyúlt a teljes felépülés, emiatt egy rangos mexikói versenyt kihagyni kényszerült május elején. Ha már nagy nemzetközi verseny, akkor ezen a ponton kell megemlítenünk a most is futó Európai Játékokat, illetve a későbbiekben rendezendő világbajnokságot, melyekkel kapcsolatban hidegzuhanyként jött az infó, hogy nem Kőrösi képviseli Magyarországot.

A szomorú hírek kapcsán megszületett egy elszánt döntés, ami után még magasabb fokozatra kapcsolt, céltudatosabban dolgozik, mint valaha. A tollaslabda sportágában elképesztő költségek merülnek fel a versenyeztetéssel kapcsolatban, ezért is nehéz az Áginak, hiszen mögötte nincs olyan anyagi háttér, ami minden helyzetben gyógyírt jelent. A versenyek kapcsán felmerülő költségeket alázatos, kemény munka árán gyűjtögeti össze.

Szerencsére kijött a gödörből, változtatott az étrendjén és együtt dolgozik egy pszichológussal, illetve egy fizioterapeutával. Mostanra már 100%-os edzésmunkát tud végezni és több versenyen is túl van. Május közepén a szomszédos Szlovénia volt a versenyhelyszín. Mariborban a selejtezőket sikerrel abszolváló Tara Shah kifejezetten éles és hosszú csatára kényszerítette, ellene bár előnyhöz jutott az első játék végén, a folytatásban feléje kerekedett a 18 éves indiai, aki a következő körben a TOP 20-ban mozgó Kirsty Gilmourt is maga mögé utasította.

Néhány hete Hillerødban került megrendezésre a Victor Denmark Masters. A 32 között az azeri Era Maftuha volt az ellenfél, akit bő háromnegyed óra alatt tudott legyőzni (23-21, 19-21, 21-11). A nyolcaddöntőben magasan jegyzett dán ellenféllel sodródott össze, aki ellen újabb 3 szettes viadal vette kezdetét. Sportolónk kezdett jobban, az első játszmát 21-18 arányban nyerte is, a második menet viszont nem sült el jól, 15-21-el döntő szettet harcolt ki Jakobsen, amit a hazai közönségkedvenc megnyert, így ő jutott tovább. Az legutóbbi két hétvégén Franciaország, illetve Tajpej volt az úticél, Kőrösi mindkét versenyen az első körben búcsúzott, ugyanakkor rengeteg tapasztalatot szerzett. Jelenleg az a legfontosabb, hogy újra megtanulja élvezni a játékot, sikeresen beépítse az új ismereteket, illetve elsajátítsa a győzelemhez vezető utat.

Június utolsó hetében Bulgáriába utazik versenyzőnk, ahol edzőtábor vár rá. Pár nap pihenőt követően a Miskolcon megrendezendő Egyetemi Európa Bajnokságon lép pályára, ahol egyetemünket képviselve igyekszik minél magasabbra törni egyéniben és csapatban egyaránt. Ági a nyár további részében olyan csodálatos helyeken folytatja majd az olimpiai kvóta megszerzéséért zajló küzdelmeit, mint Mauritius és Réunion szigetei, illetve bízik benne, hogy mégis elindulhat majd a világbajnokságon.

Olimpiai palettán helyet foglaló sportágról lévén szó, így ádáz küzdelem zajlik a 2024-es párizsi játékokon való részvételért. Magyarországot egy női tollaslabdázó képviselheti a szövetség elnöke szerint. Kapitány Péter az év elején úgy fogalmazott, hogy a legjobb százban kell lenni ahhoz, hogy egy játékos oda tudjon érni az olimpiára. A kvalifikációért harcolók anyagi támogatása papíron azonos, így Kőrösi, Gonda és Sándorházi is egyező feltételek mentén készül. Előzetesen úgy hangzott az állásfoglalás, hogy augusztusban, aki a legjobb helyen áll a ranglistán, azt jelöli ki a szövetség és teljes vállszélességgel támogatja a 2024-es nyári játékok kezdetéig.

Jelenleg Sándorházi Vivien a 76. helyezett 17159 ponttal, Kőrösi Ágnes a 82. 15960 egységgel, Gonda Daniella pedig a 110. pozíciót foglalja el 12800 gyűjtött ponttal.

Szurkolunk, hogy terveid sikerrel megvalósuljanak! Hajrá Ági, hajrá TFSE!