Női NBI Röplabda

„A számok is jelzik, hogy jó úton járunk” – interjú Villányi Brigittával

  • Hol kezdtél el röplabdázni, merre töltötted az utánpótláséveidet? Mikor kerültél a TFSE-hez?

Az alapokat anyukámtól tanultam, aki röplabda edzőként is tevékenykedett. A Mini korosztálytól kezdve versenyszerűen játszom, pályafutásom első meghatározóbb állomása a Ráckeve VSE csapatánál volt, ahol a gimnáziumi éveimet is töltöttem. Mégsem nevezném ezt az időszakot az utánpótlás időszakomnak, ugyanis hamar felkerültem a felnőtt csapatba, ahol már nem a saját korosztályomban játszottam.

Sokáig én voltam a legfiatalabb játékos a csapatban, ami előnyömre vált és számos olyan képességemet fejleszthettem, aminek ma egyértelműen látom a hasznát.

A TFSE csapatához 2016-ban kerültem, amikor a Testnevelési Egyetem osztatlan tanári szakára felvettek. Először a Budapest Bajnokságban szereplő csapathoz jelentkeztem, mert volt egy 1 éves kihagyásom sérülés miatt, illetve nem tudtam, hogy az egyetem mellett mennyire fognak beleférni a mindennapos edzések, de visszarázódás szempontjából nagyon jó volt.
Rá 1 évre kerültem fel a Junior, illetve az NBI-es csapatba, akikkel bekerültünk a Junior döntőbe. Így 4. éve lesz már, hogy a TFSE csapatának tagja vagyok.

  • Mit gondolsz a múlt szezonról? Elégedett voltál a saját, illetve a csapat teljesítményével?

Nagyon sajnálom, hogy idő előtt vége lett a bajnokságnak, és nem osztottak ki helyezéseket, mivel szép eredménnyel zártuk volna a szezont.
Büszke vagyok a csapat teljesítményére, a számok jelzik is, hogy jó úton járunk. Úgy gondolom, hogy bizonyos nehézségek ellenére is sikerült szépen helyt állnunk, és az előző évekhez képest nagy előrelépést tennünk a szezonzárást illetőleg.

Teljesen elégedett sosem lehetek a saját teljesítményemmel, hiszen mindig van hova fejlődni, de örülök, hogy sok lehetőséget kaptam, és hogy sikerült többször is csapat hasznára válnom nehezebb szituációkban is.

  • A TFSE-nél töltött éveid során meghatározó játékossá nőtted ki magad, minek volt köszönhető a folyamatos fejlődésed?

 Úgy érzem, az évek múlása egyértelműen a hasznomra válik, így szerezhetek kellő rutint, illetve ismerhetek meg olyan szakembereket, akikkel karöltve folyamatosan előre léphetek. Számít a megfelelő edzésmunka, a hozzáállás és a befektetett energia. Ezek, ha minden jól megy meg is térülnek.

Mindig próbáltam egy olyan stabil játékos lenni, akire bármikor lehet számítani, még ha csereként is kell beállni. Ebben a szezonban úgy érzem ezt sikerült kellőképpen hoznom. Korábban egyébként nem gondoltam volna, hogy az eddig hobbiként tekintett sportágam, mára szinte már hivatássá válik, és mindig rejt valami új kihívást, melyet meg kell ugrani.

  • Milyen célokkal vágsz neki a közelgő alapozásnak? Milyen idénnyel lennél elégedett egyéni / csapatszinten?

A cél mindenképpen az lenne, hogy visszahozzuk azt az állapotot, amivel zártuk a szezont (és még kicsit fejlesszük). Próbálom addig is szinten tartani magam otthoni edzésekkel, strandröplabdázással, ugyanakkor időben el fogjuk kezdeni az alapozást, így lesz idő visszarázódni.

Az előző szezon eredménye miatt elvárható lenne a legalább hasonló teljesítmény, jó lenne az első három helyezés valamelyikét megkaparintani. Egyénileg szeretnék még tovább fejlődni, kihozni magamból a maximumot.
Lehetséges, hogy egy új poszton kell majd helyt állnom, ami még nagyobb kihívást jelenthet majd, de ez még titok…

  • Melyik mérkőzés volt a legemlékezetesebb számodra a 2019/2020-as idényben?

A februári Budaörs elleni mérkőzést emelném ki, amikor sérülések és egyéb problémák miatt nem volt teljes a keret, így egy lelkileg is megterhelő hét után álltunk ki játszani. Ezáltal végig pályán voltam, nem volt olyan opció, hogy ha nem megy, akkor lecserélnek. Ezen a meccsen az alázat és az összefogás diadalmaskodott. Az egész csapat hatalmas győzni akarással állt ki, végigküzdöttük a meccset és sikerült nyernünk, ezért hihetetlen emlékezetes marad ez a találkozó.

  • Tanulmányaidat illetően hogyan haladsz? Milyen terveid vannak a jövődet illetően?

Másfél évem maradt a Testnevelési Egyetemen, osztatlan tanári szakon, emellett párhuzamosan végzek úszás oktatói, és röplabda edzői OKJ-s képzést. A jövőmet mindenképpen a sport területén képzelem el: ameddig lehetőségem nyílik, addig én végzem, a későbbiekben pedig sportszakemberként, testnevelő, gyógytestnevelő tanárként és/vagy edzőként szeretnék elhelyezkedni.

Köszönjük az interjút! Sok sikert kívánunk a következő szezonhoz és a tanulmányaidhoz is egyaránt!

Hajrá TFSE!