Férfi NBII Futsal Női NBI

A gondolkodó játékos játéka: FUTSAL

Mi jut az eszedbe a Testnevelési Egyetem hallatán?

Valószínűleg az, hogy élvonal a sportban országos szinten, sportszakemberek képzésében és sporteredményekben egyaránt. Nagy felelősséggel jár ez a kijelentés, hiszen folyamatosan tökéletes és odaadó teljesítményt igényel ez a szerep. Az egyetem múltját tekintve azt láthatjuk, hogy ezt az imázst hosszú évtizedek alatt lehetett kiépíteni, számos sportoló, edző, szakember segítetségével. Az elmúlt 95 esztendő fényes sikerei olyan kohéziót hoztak létre, melynek eredménye egy folyamatosan csak bővülő család lett, szerteágazó sportágakkal, szakosztályokkal. Nem véletlen, hogy a Futsal szakosztály létrejötte is bekövetkezett. Mára pedig már méltán van helyük a Testnevelési Egyetem és a TFSE büszkeségeinek listáján.

TFSE Futsal megalakulása és alapítói

A Futsal szakosztály a 21. században alakult meg, egészen pontosan 2013-ban, miután a Labdajáték Tanszék felkereste Póta Balázst, Zakai Bencét és Sztranyovszky Márkot, hogy indítsanak el egy csapatot a bajnokságban, a váratlan kérésnek pedig maradéktalanul eleget tettek a srácok. Márk ekkor még Testnevelési Egyetem hallgatója volt, ma pedig már a szakosztálynak a vezetője. A kezdetek kezdetén sikerült megnyerni az egyetemi bajnokságot a fiúkkal, rá egy évvel később kellő fejlődés után az NBII országos bajnokságában indultak el, ahol ismét jó eredményeket értek el.

Női csapatunk a Testnevelési Egyetem kancellárjának – Dr. Genzwein Ferenc kérésének eleget téve alakult meg 2015-ben. Rövid idő alatt nagy sikereket tudtak bezsebelni. Csupán 2 év kellett nekik az NBII-es bajnokság megnyeréséhez. Ezt követte az első évük az NBI-ben, ami nem úgy alakult, ahogyan tervezték. Papíron kiestek volna a bajnokságból, de a visszalépések miatt maradhattak NBI-ben. A 2019/20-as szezonban kiválóan szerepeltek, vezették az élvonalt, melynek tavaszi, hirtelen leállása miatt nem hirdettek bajnokot. Számunkra mégis bajnoki címmel ért fel ez a szereplés.

Futsalos berkeken belül hamar elterjedt a TFSE csapatainak híre. Nagy örömünkre számos pozitív visszajelzést kaptunk, a többi csapat és az MLSZ részéről egyaránt.

Futsal vs Nagypályás labdarúgás

A futsal és a labdarúgás közti különbségeket sokan alapvetésnek tekintik. Elhoztunk egy összehasonlítást, ami segíthet megérteni a differenciát. A nagypályás labdarúgásban, 90 perces normál időtartamú játék alatt egy játékos 30-40-szer ér a labdához. Ezzel szemben a futsalban 40 perc alatt egy mezőnyjátékos nagyjából 29 másodpercenként, vagyis 80-szor megérinti a labdát. Tehát bő kétszer rövidebb játékmenet alatt dupla annyiszor találkoznak a labdával, mint a nagypályás futballban. Mondhatni a nagypályás labdarúgás ötoldalas változata (négy mezőnyjátékossal és egy kapussal áll fel egy futsalcsapat a pályára).  A futsal, közismert nevén teremlabdarúgás, egy világszerte rohamosan fejlődő sportág. A Futsalt 40 x 20 m-es pályán játsszák. A mérkőzések két 20 perces, nagy intenzitású és időszakos tevékenységből állnak, amelyek jelentős fizikai, taktikai és technikai erőfeszítéseket igényelnek a játékosoktól.

A fizikai és képességi követelmények jobb megértése elősegíti a futsal fejlődését, és lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy a sport igényeinek megfelelő edzésprogramokat hajtsanak végre. A Futsal játékosai fáradtságot tapasztalnak a játék előrehaladtával a játék nagy intenzitása és a megismételt maximális sprint erőfeszítések miatt. A sport időszakos jellege aerob és anaerob energiautak használatát teszi szükségessé a testmozgás során. Ezért egy futsal játékosnak magas képességi elvárással kell rendelkeznie az időszakos állóképességre, az ismételt sprint képességre és a láb erejére, míg a technikai szempontok magukban foglalják a magas szintű kapura lövés és passzolás képességét, az agilitást és a koordinációt. Tehát rengeteg tényező befolyásolja a futsal játékosok teljesítményét. Nem meglepő, hogy akad olyan nagypályás labdarúgó játékos, aki a nagypályán otthon van, de a futsalban nem.

Célok és jövőkép

Futsal szakosztályunk fő vonzereje az utánpótlás nevelésben, illetve a kiválóságra való törekvésben rejlik. Egyik legfontosabb célként határozták meg, hogy minél több utánpótlás játékost tudjanak biztosítani a felnőtt csapatok számára. A csapat alapítói a fokozatosság elvét figyelembe véve azt a célt tűzték ki az idei szezonra maguk elé, hogy a fiúknál NBII-ben indulva elnyerik a bajnoki címet kivívva így a feljutást a legmagasabb osztályba. A lányoknál szintén a bajnoki cím a cél, de ott az élvonalban. Minden esély megvan arra, hogy a célok valósággá váljanak. Ebben Csernai Gábor – a futsal szakosztály szakmai felelőse – nagyban hozzájárul.

Ez a sport az egyetemisták körében igen népszerű, ezért talán nem is okoz akkora meglepetést, hogy csapatunk nagy része egyetemista. Sajnos nem mindenki TE-s hallgató. A Szakosztályvezető célként fogalmazta meg a következő évre tekintve, hogy minél több olyan TE hallgató legyen a csapatban, aki az egyetemi tanulmányai mellett a sportot is ugyanannyira fontosnak tartja, és erősítené a TFSE futsalcsapatának légkörét.

A lányoknál két olyan játékos van, aki a Testnevelési Egyetemen tanul (Dióssy Dorka, Janicsek Zsanett). Az egyesület számos olyan játékost tudhat soraiban, akik többszörös magyar válogatottak (korosztályos és felnőtt) a női és férfi csapatban egyaránt.

Az edzéseket és a mérkőzéseket, az egyetemi felújítások miatt a Vasas pályán tartja meg csapatunk. Női csapatunknak heti kétszer, a fiúknak heti háromszor van edzése. Reményeink szerint a Testnevelési Egyetem multifunkcionális sportcsarnoka hamarosan elkészül és igénybe tudják venni sportolóink!

Egyetemi csapat egyetemi légkör

Szeretnél egy szuper közösséghez tartozni? Eljött a TE időd, csatlakozz a TFSE Futsal férfi/női csapatába!

Csapatunkba várunk szeretettel mindenkit, aki szeretne mozogni, sportolni, vagy egy jó társaság tagja lenni!

Elérhetőség:

Sztranyovszky Márk (szakosztályvezető)
e-mail cím: sztranyomark@hotmail.com
telefon: 06203295447