Kosárlabda Női NBI/A

Csapatbemutató #7 – Herman Aliz

Keretismertető sorozatunk hetedik részéhez érkezve már javában tart a TFSE-MTK-t régóta erősítő játékosok bemutatása. Legújabb interjúalanyunk Herman Aliz, aki ötödik szezonjára készül csapatunk színeiben. Aliz az élsport mellett kiemelt figyelmet biztosít arra, hogy hallgatóként a Testnevelési Egyetemen is jó eredményeket érjen el. Sokszínűségét jelzi továbbá, hogy a hagyományos 5×5 kosárlabdázás mellett a 3×3 terén is maradandót tud alkotni. Fiatal játékosunkkal többek között az eddigi TFSE-s élményeiről, a jövőt illető céljairól és a 3×3-as kosárlabdázásból átvett elemekről is beszéltünk.

A 2018/19-es idényben oroszlánrészt vállaltál a feljutás kivívásában, azóta pedig a csapat kétszer is bejutott a Magyar Kupa nyolcas döntőjébe és a Play-Off küzdelmeibe is. Milyen emlékeket örzől erről a három évadról?

A feljutás egy sikeres év gyümölcse volt, amit úgy gondolom mindenki új lehetőségként élt meg, főleg azok, akik még nem játszottak az első osztályban. Abban az évben minden összejött és a csapat is nagyon egyben volt. Ez a csapategység szerencsére azóta is megvan. Az egymásért való küzdés tette emlékezetessé számomra a mérkőzéseket, emellett rengeteg mindent átéltünk, együtt sírtunk és nevettünk. Ha fel kellene sorolni az összes emlékemet a három évről, akkor ahhoz egy hosszabb beszámolóra lenne szükség, de az biztos, hogy felejthetetlen marad a számomra!

A harmadik szezonodat kezded meg az NBI-ben, ahol a védelem tengelyében már többször is bizonyítottál. Milyen célokkal vágsz neki a következő idénynek?

Egyénileg természetesen mindig a fejlődés a cél. Szeretnék minél sokrétűbb lenni és nem csak stabil védőként, hanem határozott támadóként is a parketten lenni. Csapatszinten bízom benne, hogy idén is sikerül a rájátszásba bekerülnünk és minél több meglepetést tudunk majd okozni.

Forrás: Makó Éva (MTK Budapest)

3×3-as kosárlabdában is több szép eredménnyel büszkélkedhetsz már. Az itt szerzett játéktudásnak milyen elemeit tudod hasznosítani a hagyományos verziót tekintve?

Igen, szerencsére volt lehetőségem betekeniteni a 3×3-as kosárlabdázásba és azt kell mondjam, ég és föld a hagyományos 5×5-höz képest. Nagyon fizikális játék, ebből adódóan sok a kontakt és az ütközés. Mindenképp azt emelném ki elsőnek, hogy az ütközéseket felvállalva bátran tudok játszani majd, emellett a játék tempója miatt a gyors döntéshozatal válhat az előnyömre a felelősségvállalás mellett.

Akik jobban ismernek tudhatják, hogy a TF-en tanulsz, méghozzá a testnevelő tanári szakon, ami igencsak embert próbáló feladat. Miként tudod összeegyeztetni a tanulmányaidat az élsporttal?

Elég nehezen. A tanári szak talán a legnehezebb szaknak mondható a TF-en belül, de szerencsére sokat segít Magyar Bianka és Sterbenz Tamás is, valamint a tanárok is megértőek. Vannak napok, amikor szaladok edzésről órára, ahol szintén fizikálisan kell részt venni, majd utána kis pihenő és megint edzés, ami sokszor megterhelő, viszont pont az a szép az élsportban, hogy semmit sem adnak könnyen

Forrás: Makó Éva (MTK Budapest)

A későbbiekben is ezen a területen szeretnél elhelyezkedni vagy esetleg más terveid vannak?

Rengeteg tervem van. Jelen pillanatban nem tudom mivel fogok foglalkozni a diplomám után, de az első cél, hogy elvégezzem a TF-et. Másfél év múlva majd meglátjuk milyen lehetőségek lesznek, semmi elől nem vagyok elzárkózva.

Egyik legfőbb alapvetés az, hogy az edzéseken elvégzett komoly munka a záloga a mérkőzésen való jó szereplésnek. Egyetértesz ezzel a kijelentéssel? Egy jól sikerült tréning mekkora önbizalmat ad neked?

Igen, egyetértek. Munka nélkül nincs jó eredmény. Fontos, hogy kemény edzések legyenek, mindenki elszánt legyen és egy cél felé hajtson. Egyértelműen motiváló egy jó hangulatú és jól sikerült edzés, főleg, ha ez egy mérkőzés előtt történik, mert az nagy részben befolyásolja a csapat hangulatát a meccsnapra. Engem is pozitívan érint egy ilyen tréning, mondhatni ez egy kisebb önbizalom fröccs. Persze a sport ennyire nem „egyszerű”, hiszen a forma és az egyéb pszichés dolgok is beleszólnak egy mérkőzés kimenetelébe.

Hogy látod mennyire népszerű a kosárlabda sport itthon az egyetemi hallgatók körében?

Ez egy nehéz kérdés. Sajnos az egyetemi bajnokság nem annyira erős, mint például Amerikában. Ennek ellenére szerintem emeli a nívót, hogy akik egyetemi kluboknál vagy profibb szinten versenyeznek, ők is lehetőséget kapnak a MEFOB keretein belül arra, hogy megmérettessék magukat. Fontos, hogy minden egyetemen legyen sportolási lehetőség (nem feltétlenül kosárlabda) mert a sok tanulás mellett valahogy le kell vezetni a sok feszültséget, szükség van a kikapcsolódásra. Bízom benne, hogy a közeljövőben sikerül még keményebb bajnoksággá válnia az egyetemi ligának.