Egyetemi sport Kosárlabda Universiade

5. helyen fejeztük be az Universiadét!

Második legjobb európai csapatként egészen az 5. helyig meneteltek női kosárlabdázóink a kínai Universiadén. Több, mint 40 éve nem végzett ilyen előkelő helyen a magyar női egyetemi kosárlabda válogatott. Tekintsük végig a Chengduban rendezett torna legfőbb pillanatait.

Már a sorsolás pillanatában érezni lehetett, hogy izgalmas csoportba kerültek lányaink, hiszen Japán és Argentína legjobbjaival alkottak triót. A torna lebonyolítása értelmében a 4 csoportból az 1-2. helyezettek jutottak tovább a negyeddöntős fázisba, így fontos volt jó ütemben, lehetőleg győzelemmel kezdeni a versenyt. Óriási meglepetésünkre szokatlan hangulat és fanatizmus uralkodott Chengdu városának kosárlabda létesítményeiben. Több ezer ember gyűlt össze minden mérkőzésre, valósággal megteltek az arénák.

Első összecsapásunkon Argentínával néztünk farkasszemet. A dél-amerikai csapat ellen jól kezdtünk, ám az első félidő végére mégis felszívták magukat és megérkeztek a meccsbe. A nagyszünet után rendeztük sorainkat és erősségeinket kihasználva múltuk felül 14 ponttal (63–49) a riválist. Mivel Japán is győzni tudott ellenük, már a második mérkőzésünk előtt biztossá vált továbbjutásunk, a kérdés csak az volt, hogy első vagy második helyen zárjuk az „A” jelű csoportot.

Japán ellen így csoportdöntőt játszhattunk, melyből az előzetes izgalmakhoz méltó összecsapás kerekedett. Közel állt nagyon egymáshoz a két fél játéktudása, a vezetés mégis az ázsiai szigetországnál volt leginkább. Látszott, hogy nüanszok fognak dönteni a kevés pontot hozó összecsapáson, ahol végül nem mi örülhettünk. Öt ponttal nyertek a japánok (59–64), ezzel csoportmásodikként jutottunk tovább és készülhettünk a szintén ázsiai Tajvan ellen.

A negyeddöntő hozta talán a legkiélezettebb és feszültebb mérkőzésünket a tornán. A Szlovákia és Csehország legyőzésével hangoló csoportgyőztest meg tudtuk lepni az első két játékrészben. Gyors játékukra mindig volt válaszunk, jól játszottunk és többször is 6-8 pontos előnnyel álltunk. A félidő után ahogy várható volt, minden erejét mozgósította Tajvan és elkezdtek felzárkózni. A záró negyedben már végig ők uralták a játékot és a vezetést sem eresztették ki a kezükből. Végül 3 ponttal kaptunk ki tőlük és az 5.8. helyekért maradtunk versenyben.

A negyeddöntőben Kína ellen alulmaradó Brazília volt az ellenfelünk a következő körben. Lányaink ezúttal győztesen tudtak kikerülni a párharcból, sokat dobott ugyanis a latba, hogy a második, harmadik negyedekben nyújtott jó teljesítménnyel növeltük előnyünket, amivel ügyesen gazdálkodtunk az utolsó etap során és 5 pont differenciával (61–66) utasítottuk magunk mögé a brazilokat.

Következhetett a Lengyelország elleni 5. helyért folytatott helyosztó, amit augusztus 5-én játszottunk. Ezen a találkozón is jobban nyitottunk riválisunknál, az első félidőt gyakorlatilag végig uralva domináltuk. A nagyszünet utáni fordulásnál rövid időre kiegyenlítődtek az erőviszonyok, a finish viszont nekünk kedvezett, így legnagyobb különbségű sikerünket arattuk, miután 64–52 arányban múltuk felül a lengyeleket.

Történelmi tettnek bizonyult a kínai menetelés, hiszen az 1981-es Universiade óta nem volt példa ilyen eredményes magyar szereplésre. Büszkék vagyunk az ezer szállal TF-es kötődésű csapatra. Szép volt lányok!