Atlétika Retro

#tfseretro – 20. századi dominancia

Ismét mélyre ástunk nagymúltú egyesületünk történetében, jelen alkalommal a múlt század atlétikai sikereit idézzük fel a rendelkezésünkre álló forrásokból.

Egészen 1944-ig kell viszautaznunk kezdésként, ebben az évben atlétikai csapatunk elhódította a József királyi herceg vándordíjat, valamit a főiskolás csapatbajnokságon is a TFSE diadalmaskodott. A második világháború után ezt a díjat megszüntették, főleg az elnevezés miatt, így elmondhatjuk, hogy utoljára a TFSE hódította el a csapatabajnoki címet ezzel a névvel fémjelezve…

1975-ben jubilált egyesületünk, ekkor ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Ennek alkalmából nemzetközi atlétikaversennyel ünnepeltük a jelentős eseményt. A versenyt a Pasaréti úti Vasas atlétika pályán rendezték, résztvevők érkeztek francia, cseh, lengyel és bolgár versenyzők is. Érdekesség, hogy az ezt követő hétvégén a Népstadionban rendeztek nagyszabású nemzetközi atlkétikai viadalt, melyen a baráti országok, azaz az akkori szovjet blokk országainak hadseregei delegálták az atlétákat. Nem csak Európából érkeztek atléták, hanem az akkoriban szintén szocialista befolyás alatt álló Kuba is indított sportolókat.

Kulcsár Gergely neve mellett nem mehetünk el szó nélkül,

a második világháborút követően a remek gerelyhajító atléta hosszú éveken át erősítette atlétika szakosztályunkat.
36 évesen tért vissza a TFSE színeihez, előtte tett egy kis kitérőt a Budapest Honvédnál, ahová diplomájának megszerzését követően igazolt. Kulcsár 11-szer hódította el a magyar bajnoki címet, ezen felül 1958-ban és 66-ban Európa bajnoki ezüstöt szerzett. Négy olimpián vett részt, az 1964. évi tokiói olimpián ezüstérmet szerzett, 1960-ban Rómában és 1968-ban Mexikóvárosban pedig bronzot.

Az 1964. évi tokiói, az 1968. évi mexikóvárosi és az 1972. évi müncheni olimpián ő volt a magyar csapat zászlóvivője. 1967-ben, az Amerika és Európa válogatottja közötti atlétikaversenyen az európai válogatott tagjaként aranyérmet nyert. Ő volt az első magyar gerelyhajító, aki 80 méteren felül dobott. Az aktív sportolástól 1972-ben vonult vissza.

#tfseretro
#atlétikainagyhatalom