Egyetemi sport EUG

14 nap, 13 sportág, 12 érem – EUG összefoglaló

Az elmúlt két hétben gyakorlatilag nem szóltak másról híreink, mint a Łódź-ban rendezett Európai Egyetemi Játékokról. Jó okunk volt erre, hiszen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nyújtotta az egyik legnépesebb delegációt a maga több, mint 100 sportolójával. A július 16-án kezdődő eseménysorozaton 38 ország, 400 egyetemének közel 4000 sportolója vett részt. Magyarországot 17 intézmény képviselte, akik közül mi zártunk az éremtábla legmagasabb fokán, az összesített listát tekintve pedig az előkelő 4. pozícióba repítettek minket kiválóságaink.

Fotó: EUSA

A lehetséges 20-ból 13-ban indítottunk sportolókat, szerteágazó palettát előidézve ezzel. Összesen 5 aranyéremnek és 7 bronzéremnek örvendhettünk, melyek mindegyikére sokáig emlékezni fogunk. Lássuk sportáganként eredményeink születtek:

Sikerességi sorrendben haladva holtverseny született delegációnk élén: kick-boxosaink és úszóink egyaránt 2 arany – 2 bronz mérleggel zártak. Kronológiai sorrendben haladva azonban a kick-box volt korábban, ezért velük kezdjük a sort.

Kick-box

3 fővel vágtunk neki az első napon kezdődő kick-boxos küzdelmeknek, ahol nagyon hamar a pódiumon találhattuk magunkat. Fésű Lajos (KL -74kg) és Rohonczi Jenő (PF +84kg) is hatalmasat harcolt, aminek rögtön két aranyérem lett az eredménye. Fésű számára egy bronzzal bővült még a kollekció, illetve Bozók Szabolcs is gazdagodott egy 3. hellyel, így elmondható, hogy minden kick-boxos résztvevőnk éremmel, érmekkel térhetett haza a tornáról.

Úszás

Az egy főre jutó érmek számában az az Ollé Mónika végzett listánk élén, akinek négyszer került medál a nyakába. Az úszó számok első napján 100 méteres pillangóúszásban úgy lett aranyérmes, hogy 15 perccel korábban még 50 gyorson adta ki a maximumát, ahol szintén érmet szerzett (bronz). 4×100 méteres vegyes váltónk (Ollé Mónika, Fecske Laura, Berta Barbara, Molnár Laura) kellemes meglepetést okozva harmadik helyen csapott a célba, egy nappal később Ollé a fő számában (50 méter pillangó) meggyőző fölénnyel tudott újabb aranyat szerezni.

Az érmeken túl is születtek megsüvegelendő egyéni úszó eredmények: Berta Barbara 50 méteres hátúszásban 4., 50 méteres mellúszásban 7., 100 méter hát, illetve 100 méteres mellúszásban egyaránt a 8. helyen zárt. Molnár Laura 200 méteres mellúszásban 7., 100 méteres mellúszásban 10., 50 méter pillangóban 14., 50 méter gyorsúszásban 16. lett. Fecske Laura 50 és 100 méteres mellúszásban egyaránt a 12. helyet kaparintotta meg, míg 50 méter pillangón a 20. lett. Az utolsó számok egyikeként lányaink összeálltak még a 4×100 méteres gyorsváltóra, ahol 5. pozícióban fejezték be a versenyt.

Sakk

Ötödik aranyérmünk sakkozóinkhoz tartozik, akik csapatban bizonyították, hogy a családban lévő összhang gyakorlatilag mindenen túlmutat és nehezen legyőzhető. A Terbe testvérek (Julianna és Zsuzsanna) három számban voltak érdekeltek. A több napon átívelő női csapatbajnokságban minden várakozást felülmúlva veretlenül váltak bajnokká (7 győzelem, 2 döntetlen mellett).

Női blitz csapatban bronzérmet jegyezhettünk, egyéniben pedig Terbe Zsuzsanna 6., Terbe Julianna 10. lett. Férfi versenyzőink csapatban rapid és blitz kategóriában is a 15. helyen zártak, egyéniben Grimm György 22., Haszon Dávid 30. helyezett lett.

Judo

Cselgáncsozóink szép létszámmal vettek részt a Łódź külvárosában, Zgierzben lebonyolított tornán. Németh Endre csapatából a verseny előtt betegséggel bajlódó Gombás Bálint (-66 kg) szerepelt a legjobban. Gombás többször is maratoni csatát vívva jutott el egészen a vigaszág bronzmérkőzéséig, ahol minden tartalékát felélve szerezte meg a hőn áhított érmet. Versenyzőnk mérlege: 4 győzelem és 1 vereség.

Négy versenyzőnk is a 7. helyen zárt: Hegedűs Bendegúz (-73 kg, 3 győzelem, 2 vereség), Szatmári György (-73 kg, 3 győzelem, 2 vereség), Havasi Balázs (-100 kg, 2 győzelem, 2 vereség), Varga Donát (100+ kg, 2 győzelem, 2 vereség). Rajkai Róbert (-81 kg, 2 győzelem, 2 vereség) 9. helyen fejezte be a versenyt, míg az első helyen kiemelt ellenféllel túl korán összekerülő Nerpel Gergely (-90 kg, 2 győzelem, 1 vereség) a 18. lett.

Taekwondo

Utolsó érmünket Szűcs Krisztián (kyorugi, -68kg) szerezte taekwondóban, aki óriásit harcolt minden körben, végül bronzéremmel gyarapította éremtáblánkat. Szűcs 2 győzelemmel és 1 vereséggel zárta a versenyt. Formagyakorlatosaink (poomsae) nagyon közel voltak a legjobb négyhez, azonban mind a hárman az 5. helyen zártak (Szarka Tímea, Szabó Krisztián és Szabó Gergely).

Strandröplabda

Férfi strandröplabdázóink (Papp Mátyás és Petik Csanád) népes mezőnyben mutatták meg legjobb arcukat. A csoportkört hibátlanul vették a fiúk, 3 győzelem szettveszteség nélkül, így bizakodva várhattuk a folytatást. Az egyenes kieséses szakaszban megérkeztek a nehezebb ellenfelek, mégis tisztesen helytállva tudtunk egészen a 7. helyig menetelni. Végső mérlegünk: 5 győzelem, 2 vereség.

Labdarúgás

Prukner László vezetőedző csapata is fantasztikusan kezdte a tornát. A csoportköri küzdelmekből hibátlan mutatóval jutottak tovább a fiúk, akik a később ezüstéremig jutó ukránoktól kaptak ki a negyeddöntőben. Ezt követően az 5-8. helyért zajló harcokban voltunk érdekeltek, ám ekkorra motivációnk érthető módon némileg visszább esett és szoros meccseken ugyan, de a 8. helyen végeztünk. Végső mérlegünk: 3 győzelem, 3 vereség.

Csapatunk tagjai: Androsch Máté, Balogh Bálint, Bartucz Martin, Cseri Soma, Gaszner Roland, Gálfi Zoltán, Gényi Dávid, Hollókőy Ádám, Markos Marcell, Markovics Bence, Nemes Martin, Petry Zsolt, Pump Szabolcs, Reizinger Bence, Tóth Bálint, Varga Huba, Zachán András, Zavodni Tamás.

Futsal

Női futsalcsapatunk a csoportkörben mindenki ellen tisztes teljesítményt nyújtva a negyedik helyen zárt, majd az 5-8. helyért rendezett elődöntőben alulmaradt, a 7. helyről pedig büntetőkkel csúszott le Dr. Tóth János és Ifj. Dr. Tóth János által irányított alakulatunk. 8. helyen záró hölgyeink névsora: Balogh Noémi, Csolti Réka, Hadas Panna, Hajdú Dorina, Kardosi Blanka, Kirschner Kamilla, Králik Fanni, Markó Melinda, Méhes Krisztina, Móczik Alexandra, Soós Gréta, Tihanyi Tímea, Váradi Ráhel, Wiesner Dalma. Lányaink mérlege: 1 győzelem, 5 vereség.

Röplabda

Rendkívül kiélezett küzdelmeket láthattunk női teremröplabdában. Csapatunk irányítását a TFSE korábbi edzője, Leonidas Gaitanakis vállalta, akinek keretét javarészt extraligában és NBI-ben pallérozódó játékosok adták. A görög mester elmondása alapján a színvonal olyannyira magasan volt, hogy az 1-10. helyezettek között tényleg csak nüansznyi különbségek adódtak. A torna lebonyolítása értelmében hiába lettünk másodikak az első, illetve a második körben, „csak” a 9. helyért játszhattunk helyosztót, amit magabiztosan be is húztunk.

Végső mérlegünk a tornán 3 győzelem, 2 vereség. Csapatunk névsora: Baranyi Bella, Boller Anna, Budaházy Boglárka, Dani Laura, Hernádi Sára, Juhász Lotti, Kökény Nóra, Orosz Bianka, Pisák Flóra, Pisák Luca, Szerényi Gréta, Tátrai Nikolett, Tettamanti Virág.

Fotó: EUSA

3×3 Kosárlabda

Hölgyeknél 18, az uraknál 24 csapat gyűlt össze a 3×3-as kosárlabda tornára. A népes mezőnyökben lányaink szerepeltek jobban, náluk több napon át bizakodhattunk a legjobb 4-be kerülésben, azonban ez végül nem sikerült. Csoportunkat a második helyen zártuk a későbbi ezüstérmes Ljubjana mögött, majd a negyeddöntőért vívott csatában alulmaradtunk spanyol ellenfelünkkel szemben. A 9-12. helyért vívott elődöntőt megnyertük a hazai rivális Miskolccal szemben, a 9. helyért vívott helyosztóra viszont már elfáradtunk, vereséget szenvedtünk és 10. helyen fejeztük be a küzdelmeket. Mérleg: 5 győzelem, 3 vereség. Csapatunk tagjai: Burján Laura, Galli-Hirling Borbála, Kenyeres Anett, Király Andrea.

Férfi csapatunk (Horváth Gergely, Király Zalán, Laman Richárd, Pintér Dávid) számára nem alakult ennyire jól a csoportkör. 5. helyen zártak a 6-ból, így legjobb esetben is a 17. helyért harcolhattak. A végső helyosztón nem sikerült a győzelem, ezzel 18. pocícióban zárt a csapat, azonban fair-play díjjal gazdagodhattak a fiúk, ugyanis a horvátok elleni mérkőzésen szolidarítást vállaltak a sérüléssel és emberhiánnyal bajlódó ellenféllel és 2 vs 2-ben álltak fel velük szemben. Mérleg: 3 győzelem, 4 vereség.

Kosárlabda

Feledhetetlen MEFOB győzelmét követően készülhetett az EUG-ra férfi kosárlabdacsapatunk. Boros Zoltán és Vladár Csaba által irányított egységünk kőkemény mezőnyben próbált tisztesen helytállni. Az egyik legnehezebb csoportba kerültünk, ahol a horvát, belga és török ellenfelek első osztályban pallérozódó játékosaival néztünk farkasszemet. Kvartettünk nemzetei más dimenzióban kosárlabdáztak, ami nem minket minősített, sokkal inkább a honi szisztémára nézve bizonyult kritikaként. Fiaink a csoportkörben 0 győzelmet értek el, a 9-16. helyért folytatott rájátszásban viszont már egyenrangú riválisokkal találkoztak, a tornát a 14. helyen fejezték be. Mérlegük: 1 győzelem, 5 vereség.

Csapatunk tagjai: Cohill Erik, Félix Ákos, Herló György, Horváth Gergely, Király Zalán, Komma László, Kopácsi Ákos, Laman Richárd, Lepsik Richárd, Pataki Levente, Polgárdy Ádám, Tichov Dominik.

Tenisz

Női és férfi csapattal vágtunk neki a 6 napon át tartó tenisz tornának. Kőkemény meneteket játszottak kiválóságaink, akikre minden párharc során 1-1 egyéni, majd 1 páros küzdelem várt. Végeredményben fiaink (Czigler Bálint, Kisantal Dominik, Salamon András, Varga-Tóth Olivér) egy fokkal jobb helyet (10.) kaparintottak meg, mint a lányok, miután 3 győzelemmel és 3 vereséggel zártak. A hölgyek (Ferenczy Szilvia, Sándor Alexandra, Szabó Laura) 1 győzelem mellett 3 vereséget realizáltak, amivel a 11. helyen fejezték be a versenyt.

Karate

3 sportolónk is szerencsét próbált a karate küzdelmeiben: Szilágyi Gergő 8. helyen zárt a formagyakorlatok bemutatásával, Lencse Panna és Soós Áron pedig egyaránt az első körben búcsúzott.

Fotó: Varga János (MEFS)

Összegezve:

Sikeres 2 hetet tudhat maga mögött egyetemünk, büszkék lehetünk arra, hogy a verseny során gyakorlatilag végig az éremtábla legjobb 5 helyén voltunk, zárásul pedig 5 arany és 7 bronzéremmel a 4. helyet kaparintottuk meg. Remélhetőleg 2024-ben hasonlóan sikeres delegációval veszünk részt a hazai, Debrecen-Miskolc által rendezett hazai EUG-n!

Mindenkinek szívből gratulálunk, ez igazi TF-es munka volt!