dijkioszto_3

Kosárlabda MEFOB Döntő: Címvédés a lányoknál, negyedik helyen a fiúk

Az utolsó napnak, az volt a tétje, hogy vajon mindkét csapatunk megtudja-e nyerni utolsó meccsét és ezzel a MEFOB küzdelmeit. Lányaink kettőből kettővel álltak, míg fiaink győzelemmel és egy szűk vereséggel. 

Csajok kis esélyt sem adtak ellenfelüknek és így sorozatban 4!-szer nyerték meg a MEFOB-ot. Ami azt jelenti, hogy csapatunk uralja az egyetemi kosárlabdázást toronymagasan. Fiúk sajnos azonban nem tudták még szebbé tenni ezt a napot, ugyanis kicsit talán váratlanul viszonylag sima vereséget szenvedtek és így csupán a negyedik helyen végeztek.  

A lányoknál TF játékos lett a torna legértékesebb játékosa, Németh Alma kapta az elismerést. Az All-Star csapatba rajta kívül még Karlócai Julianna került be.

Férfiaknál az All-Star csapat Jókai Mátyás került be.

TFSE – NYÍREGYHÁZI EGYETEMI SE 65-86 (12-20, 26-26, 13-18, 14-22)
V: Minár, Varga-Záray, Szilágyi B

TFSE: Sinkovits, Horváth K. 8/6, Petrucsik 5, Pintér D. 11/3, BOINITZER 15/3. Csere: Novák B., HARIS 12/12, Horváth B., Fülöp 4, JÓKAI 10, Bognár M. Edző: Juhász Tamás
NYÍREGYHÁZA: BUS I. 26/3, CZURA 27/12, Kovács Z. 7/6, OLÁH Z. 20/6, GÁSPÁR B. 6. Csere: Földesi N., Vida Z. Edző: Hegedűs Ferenc

A találkozó érdekessége a körbeveréseket követően a következő volt: A TF győzelme esetén bajnoki címet ünnepelhet, veresége viszont a negyedik helyet jelentené. A Nyíregyháza semmilyen formában nem lehetett első, egy győzelemmel ezüst, egy vereséggel bronzérmes helyet szerez. Egy esetleges nyírségi győzelem a szomszédvár Miskolc arany- és egy BME-MAFC bronzérmet érhetett a találkozó előtt.
A TF ennek megfelelően kezdett is, Pintér Dávid szerezte a találkozó első pontjait. Vendégoldalon Czura Attiláék a betörésekre építették játékukat. A lelátón a miskolci játékosok természetesen a Nyíregyházának és saját maguk bajnoki címének szorítottak, szurkoltak. 
A találkozó első negyedében Juhász Tamás csapata inkább a gyors indításokra alapozta játékát, több kevesebb sikerrel. A negyed közepén az egyik oldalon Oláh Zoltán még Pintért sapkázta, majd triplával köszönt be odaát (6-11).  Majd Czura lábközötti passzát értékesítette a palánk alatt Gáspár Balázs, amire a túloldalon Haris Róbert köszönt be triplával (10-15).
A meccs ezen szakaszában nagy volt a rohanás, focis nyelve szinte nem volt középpálya, vagy inkább teljesen szétszakadt a játéktér ezen része, a felek átrohantak a játéktéren. Az első negyedet Fülöp Botond begyötört duplája zárta.
A második negyedben Fülöp 20 másodperc alatt előbb Czurát, majd Bus Ivánt “takarta be” látványosan, Haris második hármasával pedig zárkózott a TF (15-20), majd a TF 5-ös számú játékosa harmadszor is beköszönt kívülről (18-22), de Czura Attila rögtön visszadobta a triplát, visszaállítva ezzel a különbséget.
A nyírségiek magasabb sebességi fokozatban játszottak a találkozó ezen szakaszában, mutatta ezt a faultarány is, ebben a mutatóban a TF vezetett tizenkét perc után (9-4), miután nehezen tudták felvenni ellenfelükkel a tempót.
Horváth Kristóf hármassal, Pintér Dávid pedig egy duplával hozta közelebb csapatát (24-29). A Nyíregyháza pontatlanná vált, a TF pedig felpörgött Jókai Mátyás kosarával egyenlített is a negyed közepén (31-31). Czura Attila újabb tripláját követően Horváth Kristóf kapott sportszerűtlent, Bus Iván büntetőit értékesítve már 13 pontnál tartott (33-42). Oláh Zoltán kettő plusz egyes kombinációjával zárult az első félidő.
Haris negyedik hármasával nyitott TF, melyre Oláh válaszolt hasonló értékű dobással. Kezdett paprikássá válni a hangulat, a 23. percben Bognár Mátyás és Bus Iván összeakaszkodását egy-egy technikaival jutalmazták a játékvezetők. A meccsbe kiválóan beszálló Jókai nyolcadik pontjával jött közelebb a TF, melyet Gáspár Balázs gyűrűre zsákolt labdája követett. A 27. percben a Czura-Sinkovits páros kapott kettőshibát, ebből is látszott, hogy a feszültség a tetőfoka felé közeledett. Kovács Zoltán jegyzett triplát Bus asszisztját követően (45-56), a Nyíregyháza tartotta tíz pont körüli előnyét. Boinitzer Dávid két duplájával azonban ismét fellángolt a budapesti csapat, Czura Attila huszadik pontjával ismét visszaverte a támadást a Nyíregyháza.
A harmadik negyed végén Sinkovits előbb faultot kapott, majd reklamálásért technikait, melynek köszönhetően kipontozódott a TF 7-es számú játékosa. Bus dupláját követően (51-66), a 32. percben TF-es időkérést eredményezett. Juhász Tamás csapata az utolsó rohamokat igyekezett kezdeni Boinitzer és Pintér kosaraira azonban Czura és Kovács ismét triplával felelt (55-72). A TF-esek nehezen viselték az időfogyását és ezzel az esélyeik csökkenését, előbb a pad, majd Juhász Tamás kapott technikait. Fülöp és Boinitzer még betalált, de ez sem zökkentette ki Hegedűs Ferenc csapatát, Czura és Bus triplájával a Nyíregyháza lezártnak tekintette a találkozót.

Juhász Tamás: A megbeszéltekből sajnos csak tíz százalékot sikerült megvalósítani. Külső dobásaink szinte nem voltak, azonban ha rádobtunk azt rossz százalékkal tettük. Gratulálok a Nyíregyháza csapatának.

Hegedűs Ferenc: Nagyon örülök, hogy a tegnapi rossz játék után, ma azt játszottuk, amivel az alapszakaszt sikerült megnyernünk. Sajnáljuk a tegnapi meccset, örülünk az ezüstéremnek.

(forrás: mozduljra.hu)

1_hely_noi_TFSE

TFSE – Közgáz SC és DSK   53-38     (13-8, 17-6, 11-11-12-13)
Budapest, Nemzeti Egyetemi Bajnokság, döntő, nők V.: Gaál, Major, Oláh.

TFSE: MIHÁCZI 8/6, Herman 4, KARLÓCAI 12/6, Varga B. 7, NÉMETH A. 18. Cs.: Kováts G. 2, Szeli 2, Agic,  Czivinger. Edző: Magyar Bianka.
Közgáz SC és DSK: Szalay 5/3, Farkas F.,  Doktor 8, Shirian, Kocsis F. 4. Cs.: LANTOS 9/3, ABAHÁZY 6, Katona 2, Imre, Kapornai 4. Edző: Németh Kata. 

A nagy tétnek megfelelően görcsösen kezdték a csapatok a döntővé előlépő találkozót, amelyen roppant nehezen több, mint 2 és fél perc elteltével született meg az első kosár: Németh Alma pöckölte a gyűrűbe a lepattanót, majd a címvédő TF következő akciójánál újra betalált. Második kosara után megkapta  a második hibáját, a Közgáz pedig Lantos Adrienn révén megszerezte első pontjait. Karlócai Julianna révén triplával reagált erre a TF, Szalay Viktória kosarával próbált “ragadni” a címvédőre a trónkövetelő. Büntetőkkel tartotta szűk előnyét az agresszív letámadásra váltó TF, Katona Bianka villant a Közgáznál. A negyed Karlócai büntetőivel, s 13-8-as TF vezetéssel ért véget.

Kapornai Dóra befutás utáni ziccerével kezdődött a második szakasz, ám Miháczi Diána révén egy hármassal és egy távoli duplával felelt a címe megvédéséért küzdő bajnok. Abaházy Anna illetve Varga Barbara “szólt hozzá” egy-egy szép dupla formájában a fináléhoz, utóbbi találata után időt kért Németh Kata. Hosszabb “kollektív” kosárcsend után Doktor Anna “gyötörte be”  a labdát a TF gyűrűjébe, rögtön jött a válasz Vargától. A szakasz közepén a hosszabb pihenőről visszatérő Németh büntetőivel 10 pontosra hízott a címvédő előnye. A görcsösen játszó Közgáz nem igazán tudott mit kezdeni a TF szervezett védekezésével, támadásban kapkodott a “kihívó”. Folyamatosan “nyílt az olló”, Herman Alíz ügyes betörésből volt eredményes, a csapatként kosarazó TF 16 ponttal vezetett a többnyire egyénileg erőlködő Közgáz ellen a félidőben.

“Doktori duplával” indult a második félidő, majd Kocsis Fanni szerezte meg első pontjait – bő egy perc elteltéve időt kért Magyar Bianka a címvédő szakvezetője. Németh tolt egyet ügyes centerkosárral a címvédő szekerén, majd egy támadóhiba formájában megkapta a 3. személyijét. Karlócai hármasa után “nyelte be” a labdát a gyűrű, nem tudott a 10 pontos lélektani határ közelébe kerülni a Közgáz. A szakasz közepén Karlócai is megkapta a 3. személyijét, a túloldalon pedig Doktor. Hosszabb Közgáz-kosárcsendet tört meg Abaházy, Kováts Gabriella szép alapvonali betörés után növelte ismét 15 pontosra a címvédő előnyét. A 3. negyed hajrájában Lantos próbálta triplával felrázni a Közgázt, de Szeli Dorina révén  erre is volt válasza a bajnoknak.

Ügyesen “bontotta le” ziccerig a Közgáz zónáját a TF, előbb  Németh, majd Karlócai volt eredményes, 20 pontosra nőtt a bajnok előnye. Szalay Viktória hármasával próbált hosszú hajrát nyitni a Közgáz, amely egy 7-0-t mutatott be a dobásokban pontatlanná váló riválisával szemben. A TF érthető időkéréye után Doktor révén tovább faragott hátrányán az elbizonytalanodó bajnok kihívója. Kocsis is betalált, 10-en belülre került a negyed közepén a Közgáz. Herman 1 jó büntetőjével mozdult el a holtpontról 11-0-s Közgáz roham után a TF. A felzárkózásba belefáradt a trónkövetelő, a hajrában pontatlanok lettek dobásaik. Varga támadó pattanó utáni kosarával, 2 perccel a vége előtt újra 10 pont fölé nőtt a különbség. A “kegyelemdöfést” bő 1 perccel a vége előtt Miháczi triplája adta meg a Közgáznak.

Magyar BiankaEszeméletlenül boldog vagyok, nagyon örülök, hogy zsinórban negyedszer nyertük meg a bajnokságot. A kemény munka erdményeként a döntőben meccsről meccsre jobban és jobban játszottunk, büszke vagyok rá, hogy ennek a csapatnak az edzője lehetek, azt gondolom, teljesen megérdemelten nyertünk.

Németh Kata: Gratulálok a TF-nek az újabb győzelméhez. Sajnálom, hogy nem tudtuk azt nyújtani, amire valójában képesek vagyunk, sajnos megijedtek a lányok a lehetőségtől.

(forrás: mozduljra.hu)

ffi_all_star_csapat_2018

Nők:

  1. TFSE 6 pont
  2. Közgáz 4
  3. Szeged 4
  4. Debrecen 3

MVP: Németh Alma (TFSE)

Női All-star: Németh Alma (TFSE), Karlócai Julianna (TFSE), Vári Zita (Szeged), Shirian Fatime (Közgáz), Göttlinger Anna (Debrecen)

noi_all_star_csapat_2018

Férfiak:

  1. Miskolc 5 pont
  2. Nyíregyháza 5
  3. BME-MAFC 4
  4. TFSE 4.

MVP: Lippai Szabolcs (Miskolc)

Férfi All-star: Lippai Szabolcs (Miskolc), Kopasz Márton (Miskolc), Jókai Mátyás (TFSE), Oláh Zoltán (Nyíregyháza), Mihalics Gábor (BME-MAFC)

dijkioszto_2

Gratulálunk a csapatoknak, nagyon színvonalas meccseket és igazi csatákat láthattak a kilátogató nézők, az ilyen események használnak legjobban az egyetemi sport fejlődésének!

Hajrá TF!
(képek: mozduljra.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?