_DSC1684

Kosárlabda: 3×3 Egyetemi Európa-bajnokságon szerepeltek csapataink

Összefoglaló a TE/TFSE csapatainak szerepléséről az EUSA Spliti 3X3 kosárlabda tornáján
 

A Testnevelési Egyetem és sportegyesülete a TFSE 2 csapattal (egy fiú és egy lány) vágott neki az idei EUSA 3X3 tornának, melyet a horvátországi Split-ben rendeztek meg.

 
A csapatok összetétele:
Férfi: Boinitzer Dávid, Debreceni Dániel, Mohay Péter, Petrucsik Bence
Nő: Kováts Gabriella, Magyar Bianka, Németh Alma, Sándorfi Réka
Hétfőn délben indult útnak a delegáció Baksa Szabolcs csapatvezetővel. A kiutazás “esemény mentesen” zajlott, 8 óra alatt leértünk Splitbe saját kisbuszunkkal, majd a belvárosban való tájékozódás után az egyetemi kampuszt is megtaláltuk, s az akkreditáció után megnéztük a versenyhelyszínt.
 
Kedden délelőtt mindkét csapat közösen edzett egyet órát, majd az esti Technikai Értekezlet előtt úsztunk egyet a tengerben is. A technikai értekezleten aztán elkészült a sorsolás. A Férfiak a “D” jelű 6 fős csoportba kerültek, a Nők a “C” jelű 5 fősbe.
 
Férfi D csoport:
D1 University of Bordeuax (FRA)
D2 University of Ljubljana (SLO)
D3 University of Physical Education (HUN-TFSE)
D4 University of Girona (SPA)
D5 University of Genova (ITA)
D6 University of Minho (POR)
 
Női C csoport:
C1 University of Ljubljana (SLO)
C2 National University of Physical Education and Sport (ROM)
C3 University of Split 2 (CRO)
C4 Tallin University (EST)
C5 University od Physical Education (HUN-TFSE) 
 
Szerdán Női csapatunk játszott először a későbbi bronzérmes román egyetem ellen, ahol kemény, fizikális játékkal végül szép 1 pontos magyar győzelem született.
TFSE – National University of Physical Education and Sport: 15 – 14
 
Második csoportmeccsét lányaink a C csoport első számú kiemeltjével, a Ljubljanai egyetem csapatával játszották. Sajnos ellenfelünk bizonyította is magas rangsorolását, s fölényes győzelmet aratott.
TFSE – University of Ljubljana: 16 – 5
 
Férfi csapatunkra komoly kihívás várt, már rögtön az első mérkőzésen spanyol ellenfél ellen kellett bizonyítaniuk (végül a torna legjobb pontdobója is Girona csapatából került ki). Nagyon komoly energiákat mozgósított mindkét alakulat. Dominált a védekezés, sikerült a spanyolokat a legalacsonyabb dobott pontú meccsükbe belekergetnünk, de végül mégsem örülhettünk, mert röviddel a meccs vége előtt megszerezték a győzelmet érő pontot.
TFSE – University of Girona: 8 – 9
 
Második mérkőzésünket az olasz Genovai egyetem ellen játszottuk, ahol ellenfelünk kiemelkedő dobóformát mutatott, s nekünk erre nem volt válaszunk, így öt pontos vereséget szenvedtünk.
TFSE – University of Genova: 9 – 14
 
Továbbjutási esélyeinket csak a csoport első számú kiemeltje, a Bordeaux-i egyetem csapata elleni győzelemmel tarthattuk életben. A nap és talán a torna legfizikálisabb, így legalacsonyabb pontszámot hozó meccsén óriásit küzdve sikerült győzelmet aratnunk, így tovább éltek reményeink.
TFSE – University of Bordeuax: 8 – 5
 
Nap közben bonyolították le a 3 pontos dobóverseny selejtezőjét a férfiak számára, ahol csapatunkat Petrucsik Bence képviselte, s a legjobb eredménnyel 10/5 bedobott kosárral kvalifikálta magát a pénteki döntőbe.
 
Szerda este tartották az esemény Megnyitó Ünnepségét is, ahol országonként vonultak föl a csapatok. Horvátország mellett Magyarország delegálta a legtöbb csapatot a 3X3 Kosárlabda tornára (szám szerint ötöt), de a megnyitón együtt ünnepelték a Strandkézilabda és a Falmászó EB résztvevőit is.
 
Csütörtökön férfi csapatunk lépett először pályára, hogy két győzelem esetén a legjobb nyolcba kerülésért játszhasson majd. Sajnos eddigre már három főre fogyatkozott csapatunk létszáma, egy sajnálatos sérülés miatt. A végül a csoportot fölényesen megnyerő Ljubljana-i egyetem elleni meccsen sokáig tartottuk magunkat, azonban ahogy  elkészültünk erőnkkel, úgy tudta ellenfelünk egyre jobban kihasználni cserélési lehetőségét, s végül magabiztos győzelmet aratott fölöttünk.
TFSE – University of Ljubljana: 13 – 21
 
Ezzel sajnos elszálltak esélyeink a legjobb nyolcba kerülésért folyatott közdelemben, azonban nem hagytuk, hogy ez kedvünket szegje, s eldöntöttük, hogy csak az elérhető legjobb eredménnyel elégszünk meg. Ennek a portugál Minho egyetem csapata “itta meg a levét”, akik az addig mutatott legjobb játékunk ellen nem találtak ellenszert. Így végül a csoport negyedik helyéről vártuk az alsóházi mérkőzéseket.
TFSE – University of Minho: 21 – 11
 
Női csapatunk két győzelem esetén csoport másodikként biztos továbbjutó helyen szeretett volna végezni. Erre jó esélyei is mutatkoztak miután legyőzték a helyi Spliti egyetem második számú csapatát.
TFSE – University of Split 2: 11 – 8
 
A továbbjutás eldöntése így az utolsó, Tallin elleni meccsre maradt. Nagyon jól kezdtek lányaink, több ponttal is vezettek, azonban ellenfelünk sikeres 2 pontosokkal visszajött a mérkőzésbe. Egyre fizikálisabbá vált a játék, sajnos a játékvezetők nem nyúltak bele időben az indulatok megfékezésébe, így több vitatott ítéletet követően sokszor állhatott vonalra a Tillini csapat, amit ki is használtak, így sajnos lányaink is az alsó házban folytathatták a tornát.
TFSE – Tallin University:  12- 18
 
Csütörtökön tartották a női 3 pontos dobóverseny selejtezőjét, ahol Magyar Bianka sajnos nem tudta kvalifikálni magát a döntőbe.
Emellett a Zsákoló versenyt is ekkor rendezték meg, ahol Debreceni Dániel mutatott be három látványos figurát, mellyel végül a harmadik helyen végzett.
 
Péntekre maradtak a helyosztók, ahol Férfi csapatunk kezdett ismét hamarabb. A sors fintora, hogy szintén magyar BME csapatával sorsoltak össze minket, akikkel amúgy is baráti kapcsolatot ápolunk. Ettől függetlenül mindkét fél komolyan vette a mérkőzést, és teljes erőbedobással harcolt a győzelemért. Végül mi örülhettünk, s így folytathattuk utunkat az “alsóház bajnoka” cím megszerzéséért.
TFSE – BME: 19 – 14
 
Következő ellenfelünk a csoportmeccsek során már egyszer “két vállra fektetett” portugál Minho csapata volt, akiknek ismét nem termett babér ellenünk. A mérkőzés végére közelebb férkőztek hozzánk, s az utolsó pillanatban hosszabbításra mentette ellenfelünk a találkozót, melyet aztán egy gyorsan értékesített duplával megnyert csapatunk. Így bejutottunk az alsóházi döntőbe.
TFSE – University of Minho: 11 – 9
 
A 13. helyért folytatott ütközetet egy addig teljesen ismeretlen ellenféllel, a bolgár University of Shumen egyetemmel vívtuk. Nagy küzdelmet, s fizikális harcot hozott a találkozó, látszott, hogy mindkét fél a csalódottság ellenére nagyon komolyan veszi a mérkőzést. Felváltva vezettek a csapatok, a bolgárok pedig sokat állhattak a vonalon, mely végül el is döntötte a találkozót.
TFSE – University of Shumen: 8 -9 
 
Lányaink ellenfele a portugál University of Aveiro volt az alsóházban. Csapatunkon a harmadik napon már nagyon meglátszott a sorozatterhelés (egy héttel korábban Miskolcon szerepeltek az 5-5 elleni EUSA kosárlabda tornán sikeresen), melyet ki tudott használni a portugál csapat, akik meg is szerezték a győzelmet.
TFSE – University of Aveiro: 4 – 9
 
Ugyancsak pénteken szervezték meg a 3 pontos dobóverseny döntőjét, ahol Petrucsik Bence egyetlen ponttal maradt le a bajnoki címről, s végül a második helyen végzett.
 
Férfi csapatunk így végül a 14., míg női csapatunk a 11. helyen zárt, mely a magyar csapatokat tekintve a legjobbnak eredmény a tornán.
Az eredményekkel összességében nem lehetünk elégedetlenek, hisz a, torna a csapatokat tekintve nagyon magas szakmai színvonalat képviselt, nagyon erős és képzett ellenfelekkel kellett megküzdenünk, ahol egyszer sem bizonyultunk esélytelennek, többször is hagytuk el győztesen a pályát (fiúk: 4-4, lányok: 2-3), s sok szép megmozdulást láthatott tőlünk a közönség.
Sokat tanultunk, melyet igyekszünk a jövőben felhasználni és kamatoztatni, hogy az elkövetkezendő tornákon előrébb végezhessünk.
 
Szombaton indult haza a delegáció, s késődélután meg is érkeztünk Budapestre.
Hajrá TF!
#tfsekosár #eusasplit3x3

Vélemény, hozzászólás?